Tajvanski
čajni obred

3-urni tečaj za pripravo čajne mize in čaja
18. maj ob 17. uri v Ljubljani, Sloveniji

Prijava na tečaj
"The first bowl washed the cobwebs from my mind —

the whole world seemed to sparkle.

A second cleansed my spirit

like purifying showers of rain,

a third and I was one of the Immortals —

what need now for austerities

to purge our human sorrows?

Worldly people, by going in for wine,

sadly deceive themselves.

For now I know the Way of Tea is real.


~Chio Jen

Tajvanski čajni obred

Mentor: Yu-Ting Teng
Asistentka: Anja Slapničar

Tajvanski čajni obred igra pomembno vlogo v Tajvanski lokalni kulturi in jo že preko 400 let. Nanj je vplivala kitajska kultura čaja, ki so jo na otok pripeljali eni zgodnjih naseljencev iz Kitajske, hkrati pa so nanjo vplivali tudi vplivi z Japonske in zahodnih kultur. Tajvanski čajni obred je tako kombinacija vzhodnih in zahodnih kultur čaja in je zato močno vpleten, socialen in okusen del lokalnega življenja prebivalstva.

Pravijo, da je čaj s Tajvana tako okusen zaradi tega, ker imajo plantaže čajevca majhna družinska podjetja in zaradi kombinacije obeh znjanj iz Kitajske in Japonske; čaji Tajvana imajo neparalelne kakovosti.

Kratek predstavitveni video

Vsebina tečaja

  • Uvod v zgodovino čaja na Tajvanu
  • Uvod v različne čaje s Tajvana
  • Obrazložitev in spoznavanje čajnih pripomočkov
  • Priprava čajne mize
  • Demonstracija priprave in serviranja čaja
  • Pitje čaja s Tajvana in okušanje Tajvanskih sladic
Ciljna publika

Ljubitelji čaja, keramike in kulture.

Jezik

Angleščina, malo kitajščine s prevodom v slovenščino.

Lokacija in datum:

18. maj 2017 med 17. in 20. uro
Tržaška 36, Ljubljana - Vič, Slovenija

Cena

30€

Glavni cilj

Cilja ni, je le pot. Na poti bomo spoznali Tajvan, njegovo kulturo in negove čaje. Naše poslanstvo pa je povezati ljudi, pospešeno spodbujati keramiko v vsakdanjem življenju in splesti mrežo iz prijaznih ljudi, lepih stvari in sproščenega časa.


Prijava na tečaj

O Yu-Ting Teng

Yu-Ting Teng se je rodila v pokrajini Yilan na severovzhodu Tajvana in odraščala v okolju, ki je vzpodbujalo njeno keramično ustvarjanje in jo obdajalo s čudovitim svetom čajnih obredov. Njen dedek Lin Tien-Fu in stric Lin Jui-Hwa sta priznana in uveljavljena Tajvanska keramika. V lasti imata center za keramiko Zhunan snake kiln, katero je Yu-Ting od leta 2003 začela redno in namensko obiskovati – da se nauči družinskega posla izdelovanja in žganja keramike na drva.

Tako so jo poti peljale v Narodno Univerzo na Tajvanu in leta 2015 na Oddelku za obrt in oblikovanje diplomirala. Njena dela so bila razstavljena na razstavah po Tajvanu, prislužila si je mnoge nagrade in priznanja, med njimi tudi: Wood-Fired Kiln Building Competition - Pottery Prize (2014), Wood-Fired Kiln Building Competition - Fire Spirit Prize (2013) ter National Zodiac Ceramic Competition – Excellent (2010).

Leta 2016 je bila sprejeta tudi na imenitno keramično tekmovanje International Golden Teapot Competition and Exhibition.

Na njeno delo močno vplivajo čajna kultura Tajvana, družinska tradicija in peči njenega dedka in strica ter narava Tajvana. Je tudi učenka mojstrice čajnega obreda.

Njena močna točka je uporabna čajna keramika.

Anja Slapničar, Contemporary Ceramics Studio

Uporabna in ročno narejena keramika, delavnice in tečaji

---

studio@anjaslapnicar.com

Tržaška 36, Ljubljana - Vič, Slovenia