Čajna keramika

2-dnevna delavnica o izdelavi čajnikov in čajnih pripomočkov
10. in 11. junij, Ljubljana, Slovenija

Prijava na delavnico

Čajna keramika

Mentor: Yu-Ting Teng
Asistentka: Anja Slapničar

Po svetu obstajajo različni čajni obredi, ki se med seboj razlikujejo v načinu priprave čaja, vrstah čaja ter v pripomočkih, ki se jih med obredom uporablja. Tajvanski čajni obred je bil močno pod vplivom kitajske kulture, nanj je vplivala tudi Japonska, hkrati pa so mu prebivalci Tajvana dodali še nekaj svojih detajlov.

Najpogostejši čaji, ki se pijejo na Tajvanu so oolong, črni čaj, Oriental beauty. Njihov obred je spokojen in v njem zasije njihova prijaznost do drugih; do gostov. Priprava čaja ja paša za vse čute, še posebej pa za okus, vonj in oči. Čaji so izjemnih okusov, dišijo in niso nikoli grenki.

Med pripomočke se štejejo manjši čajnik, set majhnih skodelic, čajni vrček, skledica za odpadno vodo, vazica, grelnik za vodo z vrčem za vodo, podstavki za skodelice, podstavek za čajno paličico. Seznam se nadaljuje in je precej obsežen.

Na delavnici želimo izdelati:

  • Čajnik
  • Čajne skodelice
  • Čajni vrček
  • Posodico za shranjevanje čaja

Kratek predstavitveni video

Vsebina delavnice

  • Sinopsis: kratka obrazložitev o čajnem obredu in poteku delavnice
  • Čajni obred in predstavitev čajnih pripomočkov
  • Kratka obrazložitev in demonstracija izdelave s tehniko odpiranja iz polnega volumna
  • Izdelava čajnih pripomočkov s tehniko odpiranja iz polnega volumna
Ciljna skupina

Začetniki, izkušeni in profesionalni keramiki.

Jezik

Angleščina s prevodom v slovenščino, nekaj kitajščine.

Kraj in datum:

10. in 11. junij 2017 med 10. in 17. uro
(1 urni premor za kosilo med 12. in 13. uro)
Tržaška 36, Ljubljana - Vič, Slovenija

Cena

90€

Glavni cilj

Spoznali se bomo s tajvansko kulturo in njihovim načinom priprave čaja. Razložili bomo, zakaj se kakšen pripomoček uporablja in zakaj je takšne oblike in velikosti, kakršne je.

Cilj je izdelava vsaj 4 končnih predmetov funkcionalne keramike, ki jih bomo po končanem tečaju posušili in odžgali. Izdelke se lahko odnese domov, po tem ko bodo spečeni.

Poudarek bo na tehniki odpiranja gline iz polnega volumna. Čeprav spada med starodavne in osnovne tehnike, pa ne pomeni, da je izdelava čajnih pripomočkov enostavna. Potrebni so temeljito poznavanje materiala, fizikalnih sprememb med sušenjem in žganjem, ter uporaba specifičnih pripomočkov, ki bodo naredili korak dlje od začetniške keramike proti profesionalni in strogo funkcionalni čajni keramiki.


Prijava na delavnico

O Yu-Ting Teng

Yu-Ting Teng se je rodila v pokrajini Yilan na severovzhodu Tajvana in odraščala v okolju, ki je vzpodbujalo njeno keramično ustvarjanje in jo obdajalo s čudovitim svetom čajnih obredov. Njen dedek Lin Tien-Fu in stric Lin Jui-Hwa sta priznana in uveljavljena Tajvanska keramika. V lasti imata center za keramiko Zhunan snake kiln, katero je Yu-Ting od leta 2003 začela redno in namensko obiskovati – da se nauči družinskega posla izdelovanja in žganja keramike na drva.

Tako so jo poti peljale v Narodno Univerzo na Tajvanu in leta 2015 na Oddelku za obrt in oblikovanje diplomirala. Njena dela so bila razstavljena na razstavah po Tajvanu, prislužila si je mnoge nagrade in priznanja, med njimi tudi: Wood-Fired Kiln Building Competition - Pottery Prize (2014), Wood-Fired Kiln Building Competition - Fire Spirit Prize (2013) ter National Zodiac Ceramic Competition – Excellent (2010).

Leta 2016 je bila sprejeta tudi na imenitno keramično tekmovanje International Golden Teapot Competition and Exhibition.

Na njeno delo močno vplivajo čajna kultura Tajvana, družinska tradicija in peči njenega dedka in strica ter narava Tajvana. Je tudi učenka mojstrice čajnega obreda.

Njena močna točka je uporabna čajna keramika.

Anja Slapničar, Contemporary Ceramics Studio

Uporabna in ročno narejena keramika, delavnice in tečaji

---

studio@anjaslapnicar.com

Tržaška 36, Ljubljana - Vič, Slovenia